Petina kapitala u Republici Srpskoj u rukama stranaca

Bez autora
Jun 04 2015

Stranci posjeduju 18 odsto vlasništva u akcionarskim društvima u RS, a vrijednost njihovog udjela je 2,223 milijarde KM. Prema podacima Centralnog registra hartija od vrijednosti, na kraju prošle godine u Srpskoj je bilo registrovano 1.253.277 vlasnika hartija od vrijednosti. U rukama stranaca bile su hartije od vrijednosti "teške" 2,223 milijarde, dok je vrijednost udjela u domaćem vlasništvu 9,062 milijarde KM. Među vlasnicima hartija od vrijednosti strana lica su 18 odsto, a domaća 78 odsto. U obzir nisu uzeti kastodi računi, jer Centralni registar ne raspolaže informacijama o vlasnicima hartija od vrijednosti sa kastodi računa, kazali su u Centralnom registru hartija od vrijednosti. U Centralnom registru na kraju prošle godine bila su evidentirana 793 akcionarska društva, a njihova tržišna vrijednost iznosila je 11,807 milijardi KM. Broj tih preduzeća lani je smanjen za četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu kada ih je u registru bilo 822. Njihova tržišna kapitalizacija je smanjena za 14 odsto sa 13,762 milijarde KM iz 2013. godine.

Petina kapitala u Republici Srpskoj u rukama stranacaStranci posjeduju 18 odsto vlasništva u akcionarskim društvima u RS, a vrijednost njihovog udjela je 2,223 milijarde KM.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrijednosti, na kraju prošle godine u Srpskoj je bilo registrovano 1.253.277 vlasnika hartija od vrijednosti. U rukama stranaca bile su hartije od vrijednosti "teške" 2,223 milijarde, dok je vrijednost udjela u domaćem vlasništvu 9,062 milijarde KM.

- Među vlasnicima hartija od vrijednosti strana lica su 18 odsto, a domaća 78 odsto. U obzir nisu uzeti kastodi računi, jer Centralni registar ne raspolaže informacijama o vlasnicima hartija od vrijednosti sa kastodi računa - kazali su u Centralnom registru hartija od vrijednosti.

U Centralnom registru na kraju prošle godine bila su evidentirana 793 akcionarska društva, a njihova tržišna vrijednost iznosila je 11,807 milijardi KM. Broj tih preduzeća lani je smanjen za četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu kada ih je u registru bilo 822. Njihova tržišna kapitalizacija je smanjena za 14 odsto sa 13,762 milijarde KM iz 2013. godine.

Direktor "Advantis brokera" Branko Kecman kaže da se u 99 odsto slučajeva iza kastodi računa nalaze stranci, tako da je njihovo učešće u vlasništvu i veće od 18 odsto.

- Bilo bi dobro da imamo i veće prisustvo stranaca u domaćim preduzećima. To je, takođe, direktna strana investicija, a tržište kapitala predstavlja najlakši i najbrži način ulaganja. Svake sedmice se povećava broj stranih akcionara u "Telekomu", jer ta firma posluje dobro, daje dobru dividendu i naravno da su ljudi zainteresovani da ulažu u takvo preduzeće. Osnovni problem kod nas je što nemamo više takvih firmi - kazao je Kecman.

Kada je u pitanju smanjenje broja firmi koja imaju status akcionarskih društava, Kecman je rekao da je to posljedica njihove transformacije u društvo sa ograničenom odgovornošću, ali i odlaska u stečaj ili likvidaciju.

Slična situacija je i u FBiH gdje se u stranom vlasništvu nalazi 18,63 odsto hartija od vrijednosti registrovanih akcionarskih društava. U Registru vrijednosnih papira FBiH na kraju prošle godine nalazilo se 620 preduzeća čija je ukupna vrijednost 12,29 milijardi KM. Kapital je raspoređen na 338.854 akcionara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik